از آنجایی که در برنامه کارشناسی مهندسی انجامپایان نامه مکانیک در طراحی جامدات، طراحی کلیه موارد و تحقیق در رشته طراحی جامدات که به مهندسی پایان نامه مکانیک مربوط می شود در نظر گرفته نشده است و نیاز جامعه ایجاب میکند تا در زمینه های مختلف طراحی و ماشین آلات از جمله ماشین های ابزار، راه سازی ، کشاورزی، حمل و نقل و کارنجات تولیدی مختلف و سایر زمینه های ” طراحی جامدات” با به کارگیری علوم و فنون پیشرفته به خودکفائی صنعتی در این زمینه ها برسیم، لذا برنامه کارشناسی ارشد طراحی کاربردی تدوین گردیده است. دانشجویان این دوره با گذراندن یکی از برنامه های پیوست، بر طبق مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به دریافت مدرک کارشناسی ارشد آموزشی با تحقیقاتی نائل خواهند آمد .
در آغاز آموزش مهندسی در ایران ، مهندسی پایان نامه مکانیک با برق یکی بود و «الکتروپایان نامه مکانیک» نامیده میشد. اما این دو رشته حدود 45 سال پیش از هم جدا شدند و به مرور رشتههایی دیگر مانند مهندسی شیمی و مواد نیز از مهندسی پایان نامه مکانیک جدا شد و مهندسی پایان نامه مکانیک به عنوان رشته مهندسی پایان نامه مکانیک عمومی ارائه شد. ولی با پیشرفت صنعت و نیاز صنایع به تخصصهای مختلف در این زمینه، از مهندسی پایان نامه مکانیک عمومی دو گرایش «طراحی جامدات» و «حرارت و سیالات» و بعد از آن «ساخت و تولید» بیرون آمد و بالاخره باید به مهندسی دریا اشاره نمود که هنوز در دانشگاه صنعتی شریف به عنوان یکی از گرایشهای مهندسی پایان نامه مکانیک ارایه می گردد که به معرفی اجمالی هر یک از گرایشهای فوق میپردازیم.
الف – گرایش پایان نامه مکانیک در طراحی جامدات
هدف از این گرایش تربیت آزمایشگاهی متخصصانیست که بتوانند در مراکز تولید و کارخانهها اجزاء و مکانیزم ماشینآلات مختلف را طراحی کنند. دروس این دوره شامل دروس نظری، آزمایشگاهی، کارگاه و پروژه و کارآموزی است. فارغالتحصیلان قادر خواهند بود در کارخانجات مختلف نظیر خودروسازی ، صنایع نفت، ذوب فلزات و صنایع غذایی و غیره مشغول شوند و برای این دوره امکان ادامه تحصیل تا سطح کارشناسی ارشد و دکتری در داخل یا خارج از کشور وجود دارد. موفقیت داوطلبان به آگاهی آنها در دروس جبر و مثلثات، هندسه ، فیزیک و پایان نامه مکانیک همچنین آشنایی و تسلط آنان به زبان خارجی بستگی فراوان دارد. از جمله دروس این دوره میتوان به مقاومت مصالح، طراحی و دینامیک اشاره کرد. در این رشته زمینه اشتغال و بازارکار خوب وجود دارد و مطالب ارائه شده در طول تحصیل برای دانشجویان محسوس و آشکار است.
ب – گرایش پایان نامه مکانیک در حرارت و سیالات
این رشته در به کار گیری علوم و تکنولوژی مربوط جهت طرح و محاسبه اجزاء سیستمهایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی ، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآیی کافی و لازم را میدهد و آنها را جهت فعالیت در صنایع مختلف پایان نامه مکانیک در رشته حرارت و سیالات (نظیر مولدهای حرارتی، انتقال سیال نیروگاههای آبی، موتورهای احتراقی و … ) آماده می کند. فارغالتحصیلان این دوره قادر به اموری از قبیل طراحی و محاسبه اجزا و سیستمها در بخشهای عمدهای از صنایع نظیر صنایع خودروسازی ، نیروگاههای حرارتی و آبی، صنایع غذایی، نفت، ذوب فلزات و غیره هستند.
فارغالتحصیلان در این دوره قادرند تا مقطع انجام پایان نامهکارشناسی ارشد و دکتری در داخل یا خارج از کشور ادامه تحصیل دهند و باید در دروس ریاضی و فیزیک تسلط داشته و با یک زبان خارجی آشنا باشند. دروس این رشته شامل مطالبی در زمینههای حرارت و سیالات میباشد.